KOTLIN İLE MULTIPLATFORM UYGULAMALAR (KOTLIN MULTIPLATFORM MOBILE)- 1

Gökmen Bayram
3 min readJul 24, 2021

--

Herkese merhaba,

Bu yazımda Kotlin’in sağlamış olduğu Multiplatform Programming’den yani çok platformlu programlama desteğinden bahsedeceğim. KMM(Kotlin Multiplatform Mobile)’yi seri olarak yazmayı düşünüyorum. İlk yazımda KMM projesi nasıl oluşturup ve çalıştırılacağından bahsedeceğim.😊

  • Kotlin Multiplatform Mobile(KMM) Nedir?

KMM, JetBrains tarafından sağlanan platformlar arası mobil geliştirme için bir SDK’dır. iOS ve Android uygulamalarının iş mantığı için tek bir kod tabanı kullanır. Kotlin’de paylaşılan,yazılan kod, Kotlin/JVM ile JVM bayt koduna ve Kotlin/Native ile yerel ikili dosyalara derlenir.

  • Projeyi oluşturmak için gerekli Plugin’i indirmek

Android Studio ile Xcode ihtiyaç duymadan projenizi oluşturup, geliştirmeye devam edebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken husus eğer uygulamanızı iOS bir cihazda test etmek istiyorsanız macOS işletim sistemine ihtiyacınız vardır. Aksi takdirde sadece Android cihazlarda test yapabilirsiniz.

Android Studio’da KMM projesi oluşturmak istiyorsanız ilk olarak KMM Plugin’i eklemeniz gerekmektedir. Android Studio -> Preferences -> Plugins’e gelerek KMM’yi indirin ve IDE’yi yeniden başlatın.(1.0)

1.0

Windows makinede bu Plugin’i indirip restart yaptıktan sonra 1.1'de ki uyarıyı göreceksiniz. Bu KMM’nin Windows’ta çalışmayacağı anlamına gelmemekle beraber iOS için bahsettiğim kısıtlamalara(simulator gibi.) sebep olacaktır.

1.1
  • İlk projemizi oluşturalım

Android Studio’da New Project diyerek karşımıza çıkan ekranda KMM Application’ı seçiyoruz.(1.2)

1.2

Next dedikten sonra 1.3'te ki ilgili alanları dolduruyoruz. (Proje adı, paket ismi vb.)

1.3

Next dedikten sonra 1.4'te ki ilgili alanları dolduruyoruz. Projenizde örnek testler oluşturmak için “Add sample tests for Shared Module”ü seçebilirsiniz.

1.4

Finish dedikten sonra eğer KMM’de ilk defa proje oluşturuyorsanız ilgili bileşenlerin indirilmesi biraz zaman alabilir.

1.5

İndirme tamamlandıktan sonra uygulamanızı (1.5) hangi platformda çalıştırmak istediğinizi seçip Run diyorsunuz. Her iki platformda da çalıştırdıktan sonra sonuç 1.6! :)

1.6

Projeye BURADAN ulaşabilirsiniz.

Not : Uygulamayı iOS için çalıştırırken “Could not able run iOSApp in Kotlin multiplatform in Android Studio” gibi bir hata alırsanız burayı incelemenizi tavsiye ederim.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere! :)

--

--